«

»

Skriv ut detta Inlägg

Templeton Rye Small Batch, 40% (nr:10479, 599kr)

Vid förbudstiden i USA förbjöd tillverkning och försäljning av alkoholhaltiga drycker i 1920, valde många företagsamma invånare i en liten stad i Iowa att bli fredlösa – genom att producera en mycket eftertraktad whiskey som kallades Templeton Rye. Tackvare sin ovanligt lena och mjuka smak så fick denna Rye whiskey smeknamnet ”The Good Stuff” och gav snabbt en viss berömmelse till den lilla staden Templeton (med 350 invånare). Enligt historien, blev Templeton Rye Al Capones favorit whiskey och snabbt hittade den sin väg till centrum av hans handels imperium. Hundratals fat per månad levererades till Capones gäng som i sin tur fyllde efterfrågan på hemliga barer ”Speakeasies” över hela USA i städer som Chicago, New York och så långt västerut som San Francisco. Capone dömdes slutligen anklagad för skattefusk och skickades i fängelse. Senare legender påstår att några flaskor även hittat sin väg innanför väggarna i Alcatraz till cellen för fången AZ-85. Även om de flesta amerikanska whiskysorter inte fortsatte med produktionen efter förbudstidens slut, så fortsatte Templeton Rye att produceras olagligt i små mängder för de lojala kunderna. Mer än åttiofem år senare, är denna ökända Rye whiskey äntligen tillbaka och görs tillgänglig lagligt för första gången någonsin.
Källa : Clydesdale AB 

Doft:
Söt och rund inledning med toner av kola/knäck, vanilj, kryddig och aningens fruktig.

Smak:
Även i smaken rätt söt med inslag av choklad, vanilj och en lätt kryddighet. Något tunn men ger ändå en mycket trevlig munkänsla.

Eftersmak: 
Inte så lång men även här söt och en hint av knäck.

Passar utmärkt i Juletider som dessa och den släpps i beställningssortimentet den 1:a December. Återigen är det Clydesdale AB som förser oss med en massa läckerheter :)

Vill man inte dricka den som den är kan man blanda en väldigt trevlig cocktail vid namn Old Fashioned. En cocktail som man kan variera en hel del beroende på vilken bourbon eller rye man använder. Jag gör gärna en Old Fashion med Templeton Rye, två stänk Angostura Bitter och en sockerbit samt soda :)

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=1065

6 kommentarer

Gå direkt till kommentarformuläret

 1. Knut Dahlberg via Facebook

  Brukar ha den i Old Fashioned :) men den funkar finfint att dricka som den är!

 2. Vi som älskar Whisky via Facebook

  Haha, precis som jag då Knut. Skrev om det i inlägget med :)

 3. Oskar Bruno via Facebook

  Äntligen lite whisky från andra sidan pölen :)

 4. Alexander Håkansson via Facebook

  F-n va härligt med lite Rye och Bourbon. Finns en fantastisk bourbon bar i Stockholm som heter Saddle & Sabre Saloon & Steakhouse. Missa inte att besöka den om ni har vägarna förbi :)

 5. Vi som älskar Whisky via Facebook

  Ja Saddle & Sabre Saloon & Steakhouse är en mycket trevlig bar :)

 6. Uffe Karlström via Facebook

  Riktigt god rye. Jag prövade den på mässan.

Kommentarer ej tillåtna.