«

»

Skriv ut detta Inlägg

Ny gästskribent stämplar in!

Hej hej!

I egenskap av gästskribent här på ”Vi som älskar whisky” har det blivit min tur att presentera mig själv. Jag heter Samuel och tillvardags är jag doktorand på musikhögskolan i Örebro och innan det har jag arbetat några år som musiklärare. Dessförinnan har det vart en himlans massa pluggande.

Men nu är det ju inte det vi ska prata om utan min relation till whisk(e)y, men låt mig först säga att det ska bli jätteskoj att få bidra med tastingnotes här på bloggen, verkligen en ära!

Min lilla whiskyresa började när jag 2002 pluggade på folkhögskola och blev inbjuden att vara med i en whiskyklubb med det anspråkslösa namnet ”tisdagsklubben”. Fokus var såklart det sociala i sällskap av god whisky.

När jag senare studerade till musiklärare i Örebro startade jag och några vänner ”Örebro akademiska whiskysällskap”. Kanske inte ett lika anspråkslöst namn men trots detta med fokus på god dryck i sällskap av goda vänner och emellanåt något gott att äta till. Det var i denna veva som whisky började bli en allt större del i mitt liv:

Jag började hålla i privata whiskyprovningar främst med mina favoritwhisky Laphroaig och Connemara. Under hösten 2009 startade jag en fanclub på facebook; ’Connemara Clan’ för den enda torvrökta whiskyen från Irland. Strax därefter blev jag kontaktad av Stephen Teeling, som då var global brand ambassador på Cooley Distillery, med förfrågan om jag ville ta mig an en ambassadörsroll för Connemara i Sverige. Detta tackade jag självklart ja till och har sen dess genomfört ett antal provningar för Connemaras räkning.

Något år senare blev jag engagerad som provningsledare på Bishop Arms i Örebro vilket har lett vidare till att jag nu för andra året arbetar som provningsledare på puben Red Brick i Karlskoga. Att med fria händer få planera provningar, hitta på roliga och intressanta teman med spännande whisky, är något av det roligaste i mitt liv. Utöver provningar står jag gärna i monter på whiskymässor land och rike runt och då oftast med fokus på Laphroaig.

Värt att säga är att jag inte på något sätt betraktar mig själv som en finsmakare utan snarare som en whiskyentusiast. Mitt personliga mål som provningsledare handlar så att säga om att ta ner whiskydrickandet och doftandet på Jorden; det handlar inte om att göra så märkvärdiga och djupa tastingnotes som möjligt! Alla kan dofta, smaka på och bedöma whisky, vilket är en fråga om att utgå ifrån sina personliga erfarenheter och referenser: När du sitter med din whisk(e)y kanske du blir påmind om doften av din farmors karamellkok under Jul. Kanske känner du en sälta i smaken som tar dig tillbaka till saltstänk på läpparna efter båtturen i somras? Det bästa är att om du inte har några särskilda doft- och smakreferenser kan du helt enkelt skaffa dig det!

En av mina finaste whiskyupplevelser hittills är helt klart när jag sommaren 2012 besökte Kilbeggan Distillery på Irland. Jag hade förmånen att under en heldag bli guidad av dåvarande Master Distiller Brian Quinn. Jag fick bland annat (som ni ser på bilden) smaka 20-årig Connemara i fatstyrka direkt från fatet. Vilken känsla!

Som sagt, det ska bli jätteskoj att få dela mina tastingnotes med er alla och jag ser framemot livliga diskussioner i kommentarsfältet! Hörs snart!

samuel Kilbeggan

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2101

3 kommentarer

 1. Alexander Håkansson via Facebook

  Välkommen :)

 2. Samuel Karlsson via Facebook

  tackarrr!

 3. David Goldsmith

  Hej Hej Samuel
  Nice to read this. I do not know Swedish well, but, translations happen automatically at times on my computer so I can get by. I have been to Gavle in May 2012 for Mackmyra, and Hven in September 2012. I hope to visit Box in June 2014 if I am lucky. I do a lot of whisky trips to Scotland too of course.
  Good luck with the Blog
  Regards
  David

Kommentarer ej tillåtna.