«

»

Skriv ut detta Inlägg

Caperdonich 18 år, Cask Kintra (Nr: 84984, 1132 kr).

Caperdonich

När jag härom dagen vittjade postlådan så hade jag den stora turen att hitta en påse godis innehållande ett par prover från Kintra Whisky’s single cask serie. Proverna tillhandahålls av den svenska importören, Svensk Whiskyförmedling och jag tänkte nu ge mig i kast med uppgiften att dela mina smaknoter om ett av dessa prover, en 18-årig Caperdonich single cask.

Destilleriet grundades 1898, då med namnet ”Glen Grant 2”, tvärs över gatan från Glen Grant. Syftet var att fungera som en expansion av det ordinarie destilleriet.
Produktionen lades dock ner 1902, efter bara 5 år. 1965, dryga 6 decennium senare, återupptogs produktionen av de nya ägarna, Glenlivet & Glen Grant distilleries, nu med namnet Caperdonich.
1977 köptes Caperdonich upp av kanadensiska Seagram’s, där det stannade tills 2001, då det köptes upp av Pernod Ricard. Destilleriet stängdes sedermera 2002 och är idag helt nedlagt.

Då whiskyn aldrig gjort sig ett namn som singelmalt, utan till största delen använts som en expansion av Glen Grant, samt ingått i en del blends såsom Chivas Regal, Passport, Queen Anne m fl så finns det ytterst få officiella destilleributeljeringar av Caperdonich. På whiskybase går att hitta två, en tidig 5-årig buteljering avsedd för italienska marknaden samt en 16-åring buteljerad 2005 av Chivas Brothers.Det finns dock en hel del oberoende buteljerare som tappat upp Caperdonich och bara på systembolaget hittar man ett 15-tal varianter.

Buteljeraren, Kintra Whisky är ett holländskt företag som tappar upp en handfull singelfat per år. Denna whisky är, liksom alla Kintra’s buteljeringar, varken färgad eller kylfiltrerad.
Den Caperdonich jag har i glaset idag har legat 18 år på ett bourbon hogshead innan den tappades upp på totalt 75 flaskor och med en alkoholstyrka på 47,9%.

Caperdonichglas

 Doft:
Tydlig ekdoft som snabbt övergår till söt vanilj och mogna apelsiner. Jag hittar också en lätt men tydlig kokosdoft i kanterna på glaset och en gnutta cederträ.
Med vatten, om än en aldrig så liten droppe, tar vaniljen över näsan totalt.

Smak:
Då doften lovar sötma och frukt i övermåtta så blir man lätt överrumplad av den torra och fräscha första attacken på tunga och gom. Trots en ganska modest alkoholhalt så känns den överraskande ung och het, med drag av chili. Sedan framträder en tydlig sötma, en något bitter eksmak samt nötighet med smak av framför allt mandel och muskot.
Med en ytterst liten skvätt vatten framträder en syrligare ton, apelsinen övergår i söt citron, liknande lemon curd. Fortfarande är vaniljen framträdande, fast nu mjukare, krämigare. Fram tittar också en gnutta mentol.

Eftersmak:
Relativt kort med toner av cederträ, ek, sötmandel, söt vaniljfudge och den där mentolen igen. Lämnar munnen med en ren och fräsch känsla, om än något för fort.

Summering:
Det man med vatten förlorar i doft, vinner man i smak. Men var försiktig med vattnet, den här whiskyn drunknar snabbt och några droppar är allt som behövs för att öppna. Så här i gråkalla november är vi många som plockar ner vintervärmarna från hyllan. Den där varma, kryddiga, sherrytunga, rökiga braswhiskyn som fått stå orörd hela sommaren. Detta är inget alls i den stilen. Men spara den till en varm sommarkväll ute på trädäcket så kommer den till sin rätt.

Sláinte!

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2188