«

»

Skriv ut detta Inlägg

Clynelish 16yo, Cask Kintra (Nr: 84100, 1003 kr).

Clynelish Cask Kintra

Ja då har det blivit dags att ge sig på nästa dram och denna gång sätter jag en 16-årig Clynelish Single Cask under luppen.

Det ursprungliga Clynelish destilleri grundades redan 1819 i staden Brora. Det har som så många andra hunnit med både malpåse under en period samt en hel del ägarbyten.
1967 byggdes det nuvarande Clynelish tvärs över gatan från det ursprungliga. Man hade kopierat de gamla pannorna för att i möjligaste mån behålla smakprofilen, men på det nya destilleriet hade man tredubblat kapaciteten och installerat tre lågvinspannor samt tre spritpannor.

Nya destilleriet togs i drift 1968 och det gamla lades i malpåse.
Samma period drabbades Islay av ett mycket torrt år vilket resulterade i brist på rökig maltwhisky.
Inte för att rökig whisky var speciellt populär vid denna tid men det var en viktig beståndsdel i blenden Johnnie Walker, vars ägare då började fundera på tillverkning av rökig whisky på fastlandet. Som av en händelse var Clynelish gamla destilleri ledigt. Detta döptes om till Brora, efter staden, och togs åter i drift efter bara någon månads stillestånd.
Brora, numera en legendarisk whisky, togs ur produktion 1983.

Dagens Clynelish destilleri ägs av jätten Diageo och har en årlig produktionskapacitet på 4,2 miljoner liter.
Största delen av produktionen går till diverse blends och Clynelish har idag endast två officiella buteljeringar, en 14-årig och en ”Destillers Edition”.
Det finns dock gott om fristående buteljeringar av Clynelish och på Systembolaget hittar man ett drygt 30-tal olika.

I glaset i afton har jag en Clynelish single cask som spenderat 16 år på en refill sherrybutt. Denna kommer liksom den förra från Kintra Whisky. Buteljeringen gav 90 flaskor med en alkoholhalt på 53,7 %, varken färgad eller kylfiltrerad, likt samtliga av Kintra Whiskys tappningar. Provet tillhandahålls av den svenska importören Svensk Whiskyförmedling.

 Clynelish Kintra small

Doft:
Först en relativt lätt sherryton som övergår i röda äpplen, päron och mogna bananer. En aning jordig och med en lätt rökig ton i bakgrunden. Efter en stund i glaset dyker också sirap och en tydlig doft av marshmallows upp. Förvånande litet alkoholstick trots styrkan på dryga 53 %.
Med vatten blir doften genast tunnare och här vinner man definitivt inget på ens den minsta droppe vatten.

Smak:
Mycket söt inledning, sedan träder sälta och en tydlig torr, rent av lite bitter, ek fram. En tydlig sherryton finns här också, tydligare än vad doften antyder. Jag hittar också toner av grape, mörk choklad, tobak och lite vitpeppar.
Med vatten blir bara sötma och pepprighet kvar så ta vattnet åt sidan denna gång.

Eftersmak:
Medellång, intressant eftersmak med tydlig sötma som av mörk sirap, chilipeppar, choklad, tobak, valnöt och vanilj följt av en aldrig så lätt rökig svans.

Summering:
En intressant whisky som överraskar med härliga dofter och smaker samt minimalt alkoholstick. Behöver 15 minuter i glaset för att öppna. Inte den där traditionella vintervärmaren men absolut en whisky jag kan tänka mig att suga på framför brasan i jul. Men vatten? Nej, inte i denna!

Kippis!

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2236

1 kommentar

  1. Johan Nilsson via Facebook

    Clynelish är över lag en riktigt bra och pris värd whisky tycker jag.

Kommentarer ej tillåtna.