«

»

Skriv ut detta Inlägg

Bunnahabhain Cask Kintra 23 yo (84310)

Denna kvälls avslappning blir ett sample på en 23 årig Bunnahabhain från IB Kintra. Den hittar du på Systembolaget under nummer 84310 och den kommer kosta dig 1109 svenska riksdaler.

Whisky i flaskan är av årgång 1989 och har spenderat sina 23 år på en Bourbon Hogshead. Den håller alkoholhalten 46,1% vilket känns som en tunna där änglarna varit och smakat lite väl ofta.

Doft (5/5):

Aprikoser, lite jordgubbe mixat med vanilj och bi-vax. Mycket frukt som dominerar över de annars så typiska salta och rökiga tonerna. Jag tycker mig känna lite apelsinskal eller annat citrusskal med aningen beska i bakgrunden.
Smak (3/5):
Nötighet, mycket nötighet och hade jag inte varit nötallergiker så hade jag kunna vara mera specifik men kanske lite mandlar? Kryddiga toner som påminner om jul, kanel, kummin, kardemumma. Den är inte lika fruktig i smaken som i doften utan mer åt det kryddiga hållet.En liten bismak av något metalliskt drar ner det hela.
Eftersmak (4/5):
Varm eftersmak som drar åt det smöriga hållet. Åter igen har vi frukter och nötter blandat med kryddor. Hela julens smakupplevelser på en gång nästan om man bortser från skinkan och rödbetssalladen :-)
Slutsats (4/5):
En mycket spännande och komplex whisky är min åsikt. Jag trodde jag skulle finna den platt och tråkig när jag först insåg att den endast var på 46,1 % men inte då. Den vinner inte på vatten tycker jag utan skall njutas med endast den obligatoriska droppen. Smakmässigt så ligger den helt rätt i tiden, jag vet inte om det har sin plats på julbordet men den kan definitivt ha en plats i soffan lite senare på kvällen. Förvånansvärt lite rök.
Det här är en gästbloggning från Martin som även bloggar på Swedishmaltmafia och twittrar som @SweMaltMafia.

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2247