«

»

Skriv ut detta Inlägg

Gott Nytt År, Whiskykumpaner!

 

 

bottlekill

Nu när endast timmar återstår innan vi tar farväl av whiskyåret 2013 passar jag på ett dela med mig av lite pärlor från det gångna året samt även en del förväntningar inför whiskyåret 2014. Jag passar också på att tacka för att jag fått möjlighet att bidra med både tankar och recensioner här på ”Vi som älskar whisky”. Jag hoppas att mina små inlägg har tillfört, och kan fortsätta att tillföra, något läs- och tänkvärt. Jag kan dock inte sammanfatta året utan att åter få rikta en liten, liten känga till de stora whiskyjättarna!

2013 har, i alla fall hos mig, lämna ett bestående avtryck vad gäller de stora företagens sätt att sälja sina produkter. Att skapa ett sådant sug för sina så kallade ”limited editions” är inget annat än mycket skicklig marknadsföring och Diageo, Morrison Bowmore med flera måste vara fantastiskt nöjda med sina marknadsföringsavdelningar. Om detta har ordats mången spaltmeter i diverse bloggar världen över men visst fortsätter vi handla, trots allt. Och till helt vansinniga priser, dessutom! Jag för min del säger nog tack för mig vad gäller dessa fantastiskt överhypade utgåvor och tänker i stället försöka att gräva fram några av de otaliga guldkorn som fortfarande går att finna till rimliga priser. För ärligt talat, jag har inte råd att lägga sexsiffriga belopp på en flaska whisky hur gammal och/eller exklusiv den än må vara. Jag har sagt det förut och jag säger det igen… jag köper whisky för att dricka! Nu eller kan hända om några år men de flaskor jag köper lämnar huset som glasretur, inget annat! Med det har jag gnällt nog och ber att få avsluta året i en positiv anda!

För visst har whiskyåret bjudit på mestadels pärlor och trevliga episoder. För min egen del så var det framför allt bildandet av vår lilla whiskyklubb ”Furu” i februari i år som satte prägel på whiskyåret.
En till en början mycket blygsam samling whiskyvänner som faktiskt mer än fördubblats i antal under året och fler lär det bli. Fem provningar hann genomföras under året och vi lyckades på dessa avverka inte mindre än 26 olika sorter. Från dessa minns jag sådana pärlor som:

Islayprovning5

Glendronach Revival, en rent fantastisk sherrybomb med en riktigt vettig prislapp.

Longrow Rundlets & Kilderkins, tre favorituttryck i ett: Campeltown, rök och lagring på små fat.

Bowmore Tempest, en riktig fullträff som på vår provning käkade Uigeadail och PC10 till frukost!

Arran’s 14-åring, en riktigt angenäm överraskning med mycket av allt. Arran blev efter att ha testat denna snabbt ett av mina absoluta favoritdestillerier.

Och inte bara whiskyklubben Furu’s provningar bjöd på överraskningar, såklart.
Jag har under året som gått hunnit prova rätt många äldre whiskys och då blivit mer och mer medveten om att de där riktigt gamla lagringarna, 35- och 40-åriga, ja till och med lagringar som närmar sig min ålder… inte alltid tilltalar mig. Nu svär jag kanske i kyrkan men det kan inte hjälpas. Jag finner ofta att dessa är för påverkade av fatlagringen och därför tappar mycket av sitt destilleris karaktär. Många blev, trots sina kvaliteter, liksom lite anonyma. Och nej, jag har inte haft för bråttom, de har fått god tid att andas och öppna men de ”klickar” inte riktigt hos mig, så är det bara. Vad jag istället funnit är att de yngre varianterna ofta är riktigt spännande och bjuder på fler överraskningar och kullerbyttor, något som verkligen tilltalar mig.

Bland det som tillfördes min egen lilla källarhåla kunde också hittas en del små naggande goda guldkorn såsom:

En 15-årig single sherry cask av årsmodell 1996 från Arran. Fat nummer 1968, närmare bestämt och vilket fat! Klart över 90 poäng i min bok och kanske det godaste jag provat under året. Detta till det, med tanke på smakupplevelsen, facila priset av dryga 600 riksdaler!

Glenlivet Alpha. Jo, jag kom över en pava som jag faktiskt inte hunnit korka ur ännu. Men korken sitter bara lösare för varje gång jag passerar den så snart är det nog dags!

Ardbog. Kanske inte den allra bästa av Ardbegs utgåvor men med en personlighet som stack ut lite från Ardbegs mall, i alla fall i min mun.

Master of malt’s buteljering av en 7-årig single cask Ledaig. Ett impulsköp som överraskade positivt. En riktig smakbomb som trots sina modiga 61,9% funkade alldeles utmärkt både med och utan vatten, om än i små doser outspädd.

Port Charlotte PC10. Jag hade sedan tidigare provat An Turas Mor och den 10-åriga Heavily Peated och gillat dessa skarpt. PC10 var dock ytterligare ett snäpp upp och förhoppningsvis en fingervisning om vad som komma skall då vi väntar på att vårt eget PC-fat ska fylla 12 år 2015 och då buteljeras.

Det var några av de pärlor jag lyckats gräva upp under whiskyåret 2013.

Arran 15 yo 1996 Single sherry cask_0007_red

 

Vad hoppas jag då att whiskyåret 2014 bjuder på?

Ytterligare en Rundlets & Kilderkins från Springbank destilleri. Denna gång står det Hazelburn på etiketten.

Mera svensk whisky! Box och Smögen är båda intressanta och har just fyllt ”whisky”. Jag väntar med spänning på första tillfälle att prova.

Rimligt prissatta kvalitetsutgåvor från de stora whiskykolosserna! Diageos ”DE” varianter börjar ärligt talat kännas som gamla och urvattnade koncept. Visst, somliga smakar bra, ibland riktigt bra, men de tillför intet nytt.

Nya slutlagringar! En svensk whisky slutlagrad på fat med inblandning av… exempelvis björk. Visst vore det väl kul att bända lite på reglerna och testa något nytt?

Stockholm beer & whisky festival. Jag har ännu inte tagit mig för att besöka mässan. Det kan säkert till stor del bero på att man valt att lägga den så ocentralt. 120 mil är en bit att frakta sig även för en norrlänning!

Jag hoppas också mycket på de små destillerierna som håller sig utanför de stora jättarnas ägo och i stället satsar på att bevara hantverket och producera relativt små upplagor av hög kvalitet. Och allt som oftast dessutom till riktigt rimliga priser!

Och med detta vill jag bara önska er alla ett riktigt Gott Nytt Whiskyår!
Hoppas vi hörs och ses nästa år igen!

Olle

 

Kippis!

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2396

2 kommentarer

  1. Martin Wehmeyer via Facebook

    Detsamma

  2. Whiskyval

    Mycket trevligt skrivit. Får se om Whiskyklubben MALTE kan komma över någon av dessa whisky. Gott nytt på dig.

    Med vänlig hälsning

    MalteJr

Kommentarer ej tillåtna.