«

»

Skriv ut detta Inlägg

Imperial 16yo 1995, 53,8% (nr: 85767, 1130kr)

DTDImperialCS-PICT8312

Medan Håkan gottar sig på Bowmore Weekend passar jag på att lägga upp en tastingnote här på ’Vi som älskar whisky’. Det var ju ett tag sen sist och som jag väntat på att det ska dimpa ner några samples i lådan… Under tiden har jag ändå haft en hel del att göra, bland annat på min egen blogg SamuelWhisky, kört några provningar på puben Red Brick i Karlskoga samt vart med på mässorna i Örebro och Linköping där jag i huvudsak tagit hand om Laphroaig och Connemara!

Okej, nu till dagens whisky! I lådan damp det till slut ner några samples och det jag ska prova idag kommer ifrån importören World Wide Brands. Om jag förstått saken rätt är det Clydesdale som distribuerar åt dom till systembolaget. Whiskyn är en 16-årig single malt och kommer från destilleriet Imperial (Speyside) som legat i malpåse sedan 1998. För själva buteljeringen står den oberoende buteljeraren Duncan Taylor och serien heter Dimensions. Det rör sig om en single cask med fatnummer 50055 och fatet gav 278 flaskor. Whiskyn destillerades i april 1995 och buteljerades i februari 2012. På systembolaget tingar den 1130kr så låt oss hoppas att det är nåt att hänga i julgranen!

Doft:

När jag öppnar och doftar direkt ur sampleflaskan kommer härliga toner av mjölkchoklad, fudge och vanilj. Första doftningen i glaset ger dock i från sig en ganska spritig ton vilket kanske inte är så konstigt med tanke på alkoholhalten, jag låter den stå i fem minuter så får vi se om den öppnar sig. (…) Sådär ja, nu finns där en mjuk fruktighet, mest åt äpple och conference päron i kombo men hittar även banankola, ni vet sån där ’banana skids’. Överlag en djup syrlig doft, till och med lite apelsinig på nåt sätt. Jadå, den här whiskyn går allt att gotta ner sig i ett tag.

Smak:

Å fy f*n vad god! En sån rackabajsar whisky (= väldigt god)! Det hade jag inte väntat mig utifrån den ganska lugna och mjuka doften. Det här är mycket bra, en himla fin och väldigt koncentrerad sötma, nästan socker sötma, inleder och spelar an på smaklökarna längst fram på tungspetsen. Långsamt sprider sig djupa toner av mjölkchoklad och mandelmassa längre bak på tungan och blir kraftigare och nästan dunstar av upp i gommen när det går över nästan åt sherry-hållet med en känsla av torkade fikon doppade i mörk honung. Det är först när jag svalt som alkoholhalten ger sig till känna. Ett ord: balans. Det var inte tokigt!

Det här är en gästbloggning av Samuel, min blogg SamuelWhisky läser ni som sagt här och här.

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2511