«

»

Skriv ut detta Inlägg

Det är en spännande värld vi lever i

Det är lördagskväll, barnen sover och TVn är på i bakgrunden. I glaset har det varit först Skotskt sen Svenskt och nu Japanskt. Något som när jag först kom i kontakt med whisky vore ganska otänkbart. Då, någon gång kring 2000 var whisky mig samma sak som de skotska blendmärkena och stora bourbon som Jim Bean.

Nu ser världen annorlunda ut. Den är större och mer varierad. Kvar är såklart de stora jättarna med sina miljonproduktioner och ständigt ökande produktion men det som på samma gång gör mig hoppfull men även orolig är den ständigt ökande skaran av ”små” producenter av högkvalitativ whisky från världens alla hörn och utbyggnad av de befintliga destillerierna.

Hoppet kommer ifrån den kvalitet som eldsjälarna bakom Box, Smögen, Kornog, Sullivans Cove levererar. Oron kommer ifrån att jag är befarar att vi inom några år kommer att sen en mättnad i marknaden tack vara den enorma utbyggnaden av nya ”miljonprogram”, primärt i Skottland. Vem skall dricka allt detta?

Oavsett svar på den frågan så tror jag att vi nog skall passa på nu. Vi lever i whiskyns gyllene tidsålder. Just här och just nu. Passa på att njuta av närproducerade läckerheter likväl som fjärran skönheter för jag är rädd att om några år så kommer ”balansen” infinna sig och vi tvingas genomlida ett nytt 80-tal med mättad marknad och nedläggningar.

Visst kommer en helt del godingar överleva och i den hårdnande konkurrensen går nog de stora bjässarna segrande och även om vi med ny teknik, övervakade processer och forskning kring jäst och destillation, når en högre kvalitet på den massproducerade produkten så kommer skillnaderna mellan whisky och whisky suddas ut. Var i ligger då tjusningen och variationen?

Jag vet faktiskt inte riktigt vart jag vill komma med detta men jag tror jag vill säga att vi skall ta till varar på tillfället att bli bortskämda med variationen och kvaliteten. Köp en extra flaska hantverk och ställ i skåpet för om 5 år så kan det vara för sent.

Det här är en gästbloggning från Martin som även bloggar på Swedishmaltmafia och twittrar som @SweMaltMafia

 

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2619