«

»

Skriv ut detta Inlägg

Bunnahabhain Archives 1987 26yo, Fishes of Samoa

 

 

bunnahabhain87

 

Dags att försöka sig på en smaknot igen!

Denna gång har jag fått fatt i en riktig goding!
Destillatet kommer från Bunnahabhain och ingår i serien Archives, Fishes of Samoa som buteljeras av Whiskybase och, om jag inte är fel underrättad, tas in av Whiskytaste Sweden AB.
Dropparna destillerades i november 1987, lades att mogna på ett sherry hogshead för att sedan buteljeras i oktober 2013.

I glaset har jag nu alltså en 26 år gammal sherrylagrad Bunnahabhain med en alkoholhalt på dryga 50 % som varken har tillförts sockerkulör eller kylfiltrerats.

Det första jag slås av är den djupt brunröda färgen och den tydligt oljiga konsistensen. När vi nu vet att man inte färgat whiskyn så inser man att här har vi en whisky med en hel del smak och doft. Något man också blir varse så snart man hällt upp sina droppar.

Doft:

Koncentrerade dofter av mörka bär, söta, torkade frukter och hasselnötter möter mig inledningsvis. Sedan smyger ek, saltlakrits, jord och en lätt doft av lim in. En svag rök finns där i bakgrunden men tränger sig aldrig riktigt igenom. Med några droppar vatten försiktigt tillsatta och en 20-30 minuters väntan så öppnas den ytterligare. Frukten blir sötare, lättare och vaniljfudge och romrussin dyker upp tillsammans med mörkrostat kaffe.

Smak:

Söt, fruktig och intensiv inledning som snabbt slår över i torra ektoner som drar till ordentligt i käkarna. Nötter, mörk, bitter choklad, mörka bär och starkt svart te invaderar smaklökarna. Kanel, muskot och mera nötter följer därefter. Och visst finns där en ton av sälta och en röksvans.

Eftersmak:

Lååååång eftersmak med starkt te och mörk choklad i massor. Nötterna finns även här fast här dyker det upp valnötter. Här finns också en tydligt bitter ekton, kaffe, jordig torv, kryddor och rök.
Med vatten följer en större komplexitet och eftersmaken blir nästintill oändlig.

samoa87

Summering:

Jag är ingen stor beundrare av långa lagringar men denna briljerar med bra balans och intensiva smaker utan att destillerikaraktären tagit för mycket stryk. Ska man vara riktigt kinkig (och det ska man vara då det handlar om buteljer i denna prisklass) så kanske man skulle ha buteljerat denna ett, eller kanske två år tidigare men nu är vi inne på petitesser. Flaskan går lös på 2195 kronor på Systembolaget och har artikelnummer 84999. Jag misstänker att det inte finns särskilt många puteller på lager så känner ni er lockade, beställ per omgående!

Hur som helst en dram som förgyller vilken kväll som helst. Häll upp, ta tid att njuta av dofterna i minst en halvtimme, eller så länge ni kan hålla er och låt er sedan väl smaka!

Kippis!

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2694