«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min whiskyhistoria, av Nicklas Johansson

Jag firade min 27-årsdag under sommaren så min historia utspelade sig ganska nyligen i relation till många andras.

Det brukar sägas att de flesta som dricker whisky för allra första gången troligen tycker ”det smakar förjävligt” (i norrbottnisk dialekt).

Som artonåring kom min första whisky upplevelse. En farbror till mig hade 60-årsfest och gästerna blev högtidligt presenterade varsitt glas med Lagavulin (16, mest troligt).

Med detta glas i handen noterade jag hur vissa försiktigt nosade, kan man överhuvudtaget dricka detta, starkt rengöringsmedel eller bränsle var doften jag kände. Minnet sviker till huruvida jag faktiskt drack den på egen hand eller skänkte till närmaste bordsgranne, det jag däremot minns väldigt väl är hur farsan satt med whiskyglaset i ena handen och en 33cl ölburk i andra och liksom tog sats.

– ”1, 2 …3″ glaset med whisky tömdes i en snabb swing varpå ölen kom som brandsläckare följt av grimaser och mer öl.

– ”Men Thomas va gör du!? Tänk på hur länge whiskyn har legat på fat och väntat på att vi ska njuta av den, int kan du dricka sådär” sa en förskräckt kvinna i sällskapet. Ord som jag lyckligtvis lade bakom örat.

– ”Fifan de borde ha behållt skitn!”

DSCN1126Något år efteråt, en vinterkväll efter jobbet, var jag in på det lilla lokala Systembolaget och provianterade inför helgen. På tillfälliga partiet, ovanför ”den vanliga whiskyn” som väldigt genomtänkt var placerad alldeles intill kassorna, lade jag märke till en Talisker Distillers Edition då jag stod och köade. ”The only distillery on the Isle of Skye”, namnet på ön kände jag till eftersom jag var/är ett stort fan av den skotsk gaeliska musikgruppen Runrig som grundades på Isle of Skye.

Tänk vad fränt att ha en egen liten bit av Skye hemma! På den impulsen hamnade whiskyn i korgen.

Flaskan inuti sin kartong hamnade i bokhyllan och fick stå där någon vecka som prydnad eftersom jag inte gillade whisky, jävligt onödigt köp började jag tycka, det var trots allt en av de dyrare turerna till Systembolaget man tagit.

Månne hur mycket man har spenderat där sen dess…

Av nyfikenhet korkades ändå Taliskern, min första egna flaska whisky, den hälldes upp i ett vanligt Duralex-glas (Richard Paterson skulle få nys om detta).

Pappa hade ju ovetande lärt mig hur man helst inte skulle dricka, således smuttades whiskyn försiktigt tillsammans med ett glas vatten. Allt eftersom att nivån i flaskan långsamt sjönk under veckorna som kom började jag uppskatta eftersmaken, det var det första steget till att faktiskt tycka om whisky.

Sen var man igång, investerade Glencairn-glas, läste whiskyböcker/tidningar, kammade igenom majoriteten av det som erbjöds i det lokala systembolaget, stod som Terminator skannade av whiskyflaskorna bakom barerna, började handla från de olika whiskyspecialiserade nätbutikerna, deltog i tastings, började öppna ögonen för andra kvalités-spriter som Cognac, Armagnac, Rom osv.

IMG_6115Så började min whiskyhistoria. Så lyckades man, i stort sett på eget bevåg, bli en whiskyentusiast.

//Nicklas Johansson

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2765