«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min whiskyhistoria, av Seán McDevitt

Min whiskyresa började i tidigt tonåren. Jag är irländare och flyttade till sverige först vid 22 års åldern. Whisky för mig var en gubbdrink. Irlands pubar var då uppdelad i två avdelningar, bar och lounge. Lounge satt barnfamiljer, ungdomer och folk upp till 40-50 års åldern. Gubbarna i baren och tittade på hästkappslöpning. Jag minns att jag fick hämta min styvfar från baren en gång. Man öppnade dörren och mötts av en stor rökmoln från alla cigg och när ens ögon hade anpassad sig efter röken, så såg man på höga barstolar rygg efter rygg av gubbarna som satt där med en stor Guinness och en whisky vid sidan om. Styvfar var en av de!

Mina läppar kom direkt i kontakt med whisky när en kompis till mig gick in i sin fars barskåp hemma och hällde lite av det ena och den andra i en Syltburk! Varför, vet jag inte, men jag köpte den blandning av honom för en pund (12kr). Han visste inte riktigt vad som fanns i blandning, men han sa att hade öppnade en flaska Teachers och hällt i en skvätt. Jag mådde ingen bra dagen efter efter jag hade druckit upp den blandning och har sen den dagen undvikit Teachers.

2011 hade jag fått som presenter en flaska Bowmore Surf och en Flaska Jameson, de var de enda flaskor man hade hemma och vi hade de mest för att bjuda andra. Samma sommaren åkte jag och min fru till Skottland ( för att skåda sälarna, lunnefåglarna och köra runt). Vi hade bokat en natt på Islay, för min fru hade fått tips att Islay är ett bra ställe att skåda sälar ifrån. Vi skulle åka kusten runt och hamnade först vid Fettercairn, vilket var stängt, så vi åkte vidare kom till Dufftown and Speyside och resten är som de säger historie. Sökte upp medvetet whiskydistillerier resten av resan efter vi hade smakat på Glenfiddichs 18 årig. Kom till himlen när vi nådde Islay och har blivit kär i Bowmore. Längtade hem på flyget för att prova det bortglömde Surf i skåpet, smaken av just den matchade inte förväntningar.

imagePå dessa 3 år har man fått ihop ett 70 tal flaskor. Där många köper samples, så har jag varit väldigt naiv och ivrig och köpt hel flaskor. Den 19 september fyller min yngsta grabb 1 år, då ska det öppnas ”hans” 25 år Bowmore. För några veckor sedan fyllde båda jag 39 år och stora pojken 2 år på samma dag och då fick jag frukost i sängen med ”hans” 30 årig Glenfiddich. Tanken är att det ska finnas några droppar kvar i flaskorna när de fyller 18, så ska vi skåla de sista dropparna tillsammans.

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2770