«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min Whiskyhistoria, av John Wessman

talisker2Vi klev av båten på Isle of skye. Lite visste vi då att den bussen alla rusade till var sista bussen för dagen. Detta uppdagades först när bussen åkte och vi stod som svajande frågetecken i sommarkvällen. Närmaste stad låg fem mil bort, vi var ensamma mitt på Isle of skye. Vad gör man? Eller rättare sagt vad gör jag? Nödraketen vi hade köpt tidigare på resan bar en etikett som visade någon gammal dam och att innehållet visslade 45%. Tidigare erfarenheter av whiskey hade gjort mig mer förbryllad än gott. Men den kvällen vände det. Visst det är inte optimalt att vrida nacken av den 45 procentiga damen och sedan vända flaskan 180 grader mot munnen. Nödraket. Första vågen mot gomseglet väckte något. Andra vågen skakade buren. Tredje vågen, tredje vågen släppte lös mina vilddjur till smaklökar och jag kunde se smakerna i mitt sinne. Där fanns mogna äpplen, rostade fikon, vanilj och en eftersmak som fick mitt väsen att vackla. Jag visste vid detta laget att jag var förlorad till denna dryck. Dock kvarstod faktumet att vi var på ön och det hade börjat skymma. Övernatta utomhus stod på schemat och vi började gå. Efter mina vänner hade tagit flaskan från mig som i detta laget saknade 35cl eftersom dom inte ville vara nyktra med en onykter mig. En mils vandring igenom gamla slott, skog, berg och grusväg kom vi fram till en bondgård. Vi knackade på i hopp om tak för natten. Tak för natten fick vi. Och jag fick för första gången smaka Ardbeg, som än i dag är mina favorit. Nu sju år senare är jag mer bevandrad bland flaskorna efter flera whiskeyprovningar. Men ändå känns det som jag bara har kommit till kapitel ett.

 

Mvh John Wessman

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2798