«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min Whiskyhistoria, av Fredrik Lundmark

Hur allt började?

Jag antar att jag likt många andra började med typ nån Chivas från charterresan för att den såg ”lyxig” ut, eller kanske en Jack Daniels för sin rocker-status.
Men whisky (eller whiskey) fick aldrig riktigt fotfäste i smaklökarna. Det var öl som gällde helt enkelt.

IMGP2428Men så för cirka 15 år sedan började jag få upp ögonen för Skotsk single malt.
Kompisar hade börjat köpa lite bättre flaskor från bolaget och det blev nått glas då och då på fester. Som jag minns det var Glen Moray den första whiskyflaska jag köpte och tyckte var god.

Efter ett digert provande på krogen en lördagkväll, med en mer kunnig kompis, fastnade jag särskilt för en Springbank. Efter att jag hjälpt honom redigera ihop lite semesterbilder från Skottland fick jag en Springbank 21:a som tack för hjälpen. Åhhh, en mytomspunnen buteljering som var nästan omöjlig att få tag i redan då. Historien lyder att Importören hävdade att den var helt slut och omöjlig att få tag i. Efter en tårdrypande historia om en mer eller mindre dödssjuk kompis som ville dricka en Springbank 21:a en sista gång gav han med sig och fixade fram en flaska. Nåja, exakt vad som yttrades i det samtalet vet jag ju inte, men jag är min kompis evigt tacksam för den flaskan. Det är fortfarande en av dom godaste whiskys jag druckit och man kan väl säga att då var jag fast!

Så blev det whiskyklubb och röken från Islay tog snabbt ett grepp om mitt hjärta. Har sen dess haft möjligheten att gå med i tunnor hos det då nystartade Port Charlotte, Kilchoman, och nu även Box.

IMGP2399Första resan till Skottland kom så sent som 2012 när jag och Anders Jonasson åkte över för att hämta hem den första tunnan Port Charlotte. Ni som känner Anders vet att han ordnat whiskyresor under flera år, och periodvis även bott på Islay. I hans trygga händer blev det en underbar resa och jag njöt i fulla drag.
Varför hade jag inte gjort detta tidigare?
Jag minns ännu hur vi satt på soldäck när färjan långsamt gled ut från Port Ellen. Plötsligt dök en liten omärkt sampleflaska upp som innehöll en Ardbeg från 70-talet. Med en liten plastmugg av denna gudomliga dryck satt vi helt tysta och blickade tillbaka mot Islay. Till slut sa jag (med en liten klump i halsen) ”…det är lite vemodigt” Då vänder sig Anders mot mig med misstänkt glansig blick och säger ”…det är det alltid”

Slainte!
Fredrik Lundmark

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2805