«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min Whiskyhistoria, av Mats Skårbratt

Hej kära whisky vänner.

Det där med att minnas hur allt startade med att älska denna guda benådade bärnstensfärgade dryck kan ha börjat i slutet på 80” talet.

När mitt intresse för whisky började ta fart, var runt 1992 när vi besökte min frus syster på den bar hon jobbade på i Göteborg. Jag undrade ifall hon kunde något om whisky, raskt sprang hon iväg och hon pratade med sin skotske kollega som kom över med en Macallan 12, oj vad go den var tyckte jag. Visst jag hade druckit Chivas, Bells, Ballantines mm men det här var något annat.

Sen efter den drycken var det mycket från Speyside och Highlands som Oban, Higland Park och Glenlivet som rann ner i strupen. En god vän bjöd mig på en Talisker och då fick jag upp ögonen mer på rökig whisky. Snabbt drogs mina blickar vidare till Islay såklart.

Lite senare i livet så blev whisky allt som oftast ett kul samtalsämne för mig och några kollegor och vänner. Vi snackade ofta om att åka över på en resa, med det kändes långt borta och prioriterades bort, suck.

En vän till mig åkte över på en resa och gissa om jag var avis.
Jag har nördade ner mig mer och mer under åren och av en kollega fick jag komma med i på en exklusiv provning hemma hos Sven Eriksson och hans underbara fru Helena. Detta blev upptåget till mycket intressanta möten med lika sinnade whisky folk och allt kom till en helt ny dimension.

Fick möjligheten att få vara med när Sven hade bjudit in Stuart Laing son till Douglas Laing och prova deras helt fantastiska whiskies Old Malt Cask och Rare.DSC_0768

Jag och några vänner startade en whisky klubb i Kungsbacka 2009 och vi försöker träffas en gång i kvartalet.

Nu blev också resan av till Skottland  Islay i April 2013:

Sven & Helena har ordnat whisky resor i många år till Islay och alla på ön som har med whisky att göra vet vem dessa underbara människor är. Vi möttes alltid med öppna armar och fick prova sådant som få andra för göra på sådana här turer. Tänk er en Lagavulin från 1964 ojoj säger jag bara.DSC_0559

Det var verkligen av historiska mått denna resa. Fick träffa självaste(Distillery manager) Duncan McGillivray från Bruichladdich som signerade våra flaskor, han har nu gått i pension i år. De hade också lagt undan en specialare pga. vårt besök (Bruichladdich XX Nostalgia Barolo 2012 21år 50,4%).

Sista dagen blev det en väldigt speciell kväll med en  provsmakning på Port Charlotte Hotell av helt fantasika whiskies där vi avlutade med en Port Ellen. Denna provning hade Sven & Helena tagit i självaste Bruichladdich VD Jim McEwan som presenterade kvällens whisky. Det var ett möte som jag verkligen aldrig kommer att glömma, han lärde oss keltiska kampsånger bla. Vilken fantastik personlighet denna man har, man förstår varför Laddie går så bra.
Efter detta möte bjöds det till fest i matsalen på Port Charlotte med goda vänner till Helen & Sven från Islay som har nära anknytning på något sätt till whisky. Vad sägs om halva styrelsen på Bruichladdich, Sally från SPAR butiken som ligger nära Bowmore som har ett enormt sortiment på whisky,den förre (Distillery manager) Grant Carmichael på Port Ellen, Lagavulin och Caol Ila och många fler.

 

Slainté Friends

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=2820

2 kommentarer

  1. Bengt Månsson via Facebook

    Seglade, 2008, till Scotland från Limhamn via Nordjön och Caledonian kanal, och deltog i Classic Malt Cruise. Underbart !!!

  2. Mats Skårbratt

    Ja det är verkligen en fantastisk ö. Segla måste ha varit en upplevelse i sig.

Kommentarer ej tillåtna.