«

»

Skriv ut detta Inlägg

Min Whiskyhistoria, av Johan Blom

Så hur började all egentligen?
Har idag en samling på 150+ sorter, 200+ samples och delägare i 3 fat, 2 mackmyra-fat1Mackmyra och ett från Norrtelje bränneri. Allt började lite försiktigt när jag via jobbet reste ganska frekvent till Irland under 90-talet. Jag hade knappt provat whisky innan, kanske någon enstaka avec till kaffet på otaliga fester men inget som satt sitt avtryck. Åter till Irland, bor i Dublin en dryg månad för kurs och pubbesöken färgas av öl, öl och öl men till slut även lite whiskey. Provar Jameson, Tullamore Dew, Powers, Connemara mm och börjar förstå att denna dryck är något helt annat än dom blend som serverats på studentskivorna.
Blir medbjuden på whiskyprovning på Irish whiskey museum i Dublin och nu börjar intresset allt mer, vilken skillnad det kan vara!! En ny värld öppnar sig…
Dricker efter mina resor till Irland mestadels Irländsk whiskey, mina favoriter är då Jameson 18yo, Connemara och Powers. Så i slutet av 2000-talet får jag för mig att vidga mina vyer än mer och bestämmer mig att köpa en ny whisky i månaden fram till min 40-års dag. Då jag fortfarande reste en del med jobbet blev det mesta från tax-free och kanske inte alltid så bra whisky i början men allt eftersom så börjar jag upptäcka nya favoriter.
Ardbeg Uigedail
Glenmorangie Sonnalta PX
Glengoyne 21
Lagavulin DE ’95
Laphroaig Triple Wood
För att nämna några tidiga favoriter och fortfarande är.
Så när jag väl fyller 40 år börjar samlingen ta form.
I 40-års present får jag bl a en rundvandring på Mackmyra som öppnade mina ögon för svensk whisky och slutade med att jag beställde ett Gravity fat med elegant recept, detta fat fyller whisky om en vecka!! Och efter dialog med
Mackmyras Master Blender Angela D’Orazio lyckades jag för ett år sedan få tag på ett unikt fat, ett Sherrymättat Gravity fat med Mackmyras extra rökiga recept med förhoppning att det ska bli en slags Triple Wood
hakan-blom1Intresset växer hela tiden och nuförtiden är vi ett gäng som åker på Vikingline Whisky Fair varje år, 5 gången i år !! Dessutom får man ju träffa så många trevliga och intressanta personer iom detta intresse, kanske vi ses där ute över en god dram?

Slainte!

Permalänk till denna artikel: http://www.ilovewhisky.se/?p=3351